SØLVKRE (Lepisma saccharina)

Atferd og biologi
Sølvkre blir ca. 1 cm lange. Kroppsformen er langstrakt, sølvfarget og leddelt. Den er dråpeformet med hode i den tykke enden. Navnet sølvkre kommer av den sølvgrå, glinsende fargen.
Hunnen legger opptil 100 egg, (enkeltvis eller noen få sammen), som regel skjult i sprekker eller i forbindelse med næringsstoffer. Som nyklekte unger er de Ca. 2 mm lange. I vanlig romtemperatur tar det Ca. 6 måneder før de blir voksne. Som voksne kan de leve i 2-4 år. Sølvkre vokser ved å skifte hudskall. Ved hvert hudskifte kan de erstatte tapte bein og antenner. Etter det åttende hudskiftet er de kjønnsmodne.
Sølvkre trives best på varme steder med høy luftfuktighet, og er mest vanlige i forbindelse med kjøkken og bad samt i kjellere med fuktige/varme rom. De er lyssky og ferdes rundt på leting etter mat om natten. Om dagen sitter de på skjulte plasser der det vanligvis er høyere luftfuktighet, og varmere enn ellers i rommet.
Sølvkreets næring er alle slags stivelse- og sukkerholdige stoffer som brødsmuler, mel tapetklister m.m. De kan spise døde insekter og også fordøye papirmasse.

Risiko for skade/ulempe
Sølvkre kan i noen tilfeller føre til skader i museer og arkiver ved at de gnager seg inn i bøker, frimerkesamlinger m.m. Sølvkre kan være plagsomme når de opptrer i kjøkken og bad, og reklamasjoner i forbindelse med kjøp av hus og leiligheter har forekommet. Normalt innebærer ikke aktivitet av sølvkre noen fare. De er en indikator på at det kan være problemer med fuktighet.

Forebyggende tiltak
Når det avdekkes aktivitet av sølvkre bør en forsøke å finne ut om det kan være unaturlig fuktighet enkelte steder. Sjekk i benkeskap med vannrør, sluk og om det er sprekker i gulvbelegg/fliser m.m. Utbedring av eventuelle fuktighetsproblemer vil løse problemet med sølvkre.
Behandling med kjemikalier vil kun ha en kortvarig virkning, og ikke løse årsakene til problemene.SKADEDYRINFO